Een heerlijk stukje zachte vis. Als dat geen feest is! je kan dit recept maken met ieder stukje stevige vis, dus keuze genoeg. We houden het licht en werken met veel groenten. Paksoi. Net zoals de gele raapjes in de soep niet zo een voor de hand liggende keuze. We hebben er drie verschillende bereidingen mee gemaakt. Gemakkelijk, licht en lekker. Zo kunnen we dit gerecht samenvatten.
Nodig: (10 pers)
10 schelvishaasjes (van 100 – 150 g/stuk)
4 stuks paksoi
4 eetlepels margarine geschikt om te bakken
2 kg bloemig kokende aardappelen
1 dl (light) room
3 eetlepels bloem
1 eetlepels gedroogde peterselie
3 takken trostomaatjes
1 eetlepel olijfolie
Geutje halfvolle melk
Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de aardappelen, spoel ze goed en kook ze gaar.
- Snijd onderdaan de paksoi het harde stukje weg.
- Snijd vervolgens de stronken paksoi in de lange richting in 4 stukken.
- Neem de dikke stelen weg en zorg ervoor dat je 10 mooie stukje hebt om te grillen in de oven. Als er bovenaan veel groen is, snijd dan het grootste deel weg, een beetje groen is oké.
- Neem een ovenplaat, leg er een bakvel of bakpapier op.
- Schik hierop de 10 stukjes om te grillen.
- Kruid met peper en zout en besprenkel met de olijfolie.
- Plaats in de oven. Na 8 minuten de paksoi eens omdraaien en nog eens 8 minuten terug in de oven plaatsen.
- Snijd de overige paksoi in reepjes.
- Verwarm in een ruime kookpot 1 eetlepel margarine en stoof hierin de paksoi beetgaar.
- Meng ondertussen de bloem in een diep bord met de gehakte peterselie, wat peper en zout.
- Dep de vishaasjes droog met keukenrol en draai ze door het bloemmengsel.
- Verwarm in een ruime pan de rest van de margarine en bak hierin de vis langs beide zijden tot deze gaar is. Draai de vis voorzichtig om, zodat de haasjes niet breken.
- Giet het vocht van de paksoi.
- Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, roer er de helft van de gestoofde paksoi onder.
- Werk af met wat melk indien de puree te vast is. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet de room bij de rest van de paksoi en laat kort doorkoken.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Knip de trostomaatjes zodat je trosjes hebt van 3 tomaatjes.
- Schik een vishaasje op een bord. Leg hierlangs een gegrilde paksoi, een schepje puree met paksoi en de trostomaatjes.
- Schep de paksoi met room als een soort sausje over de vis.