Leververvetting

Leververvetting, of leversteatose, is het overmatig opstapelen van vet in de lever. Het kan voorkomen bij langdurig alcoholgebruik of bij overgewicht wanneer er ook sprake is van metabool syndroom. Deze laatste vorm noemen we de niet-alcoholische leververvetting of NAFLD. Momenteel is dit de meest voorkomende leveraandoening in de westerse landen en heeft het te maken met onze westerse levensstijl: slechte voedingsgewoonten en weinig beweging.
Bij leververvetting is het belangrijk om de bloedwaarden op te volgen. Hiermee gaan we (de huisarts en de diëtist) na hoe het gesteld is met de leverfunctie.

Wanneer overmatig alcoholgebruik aan de basis ligt, moet deze problematiek aangepakt worden, al dan niet met psychologische hulp, om de leververvetting om te keren.

Wanneer er sprake is van niet-alcoholische leververvetting, gaan we samen met jou op zoek naar het beste behandelplan.
Het is belangrijk om het overgewicht aan te pakken aan de hand van een algemeen gezond, evenwichtig eetpatroon en voldoende beweging. Verder wordt er ook rekening gehouden met eventuele verwikkelingen (diabetes, hart- en vaatziekten …) binnen het dieetadvies.

Maak een afspraak met één van onze diëtisten:

Eindhout, Lommel, Olen, Westerlo, Zoerle-Parwijs:

Zoersel:

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .