Gezonde voeding

Gezonde voeding

Gezond eten? Wat is dat nu precies. De laatste jaren verschijnen er veel tegenstrijdige berichten over wat gezond of ongezond is in tijdschriften, kranten, boeken, op radio, TV … We weten niet meer wat we moeten geloven. De nieuwe voedingsdriehoek moet hierop een antwoord bieden. Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft alle huidige wetenschappelijke kennis over voeding, wat heeft de voorkeur, wat kan je beter beperken, samengebracht in de nieuwe voedingsdriehoek. Met oog voor duurzaamheid zodat onze kleinkinderen en achterkleinkinderen ook nog gezond en lekker kunnen eten.
Waarom staat de driehoek nu op zijn kop? Blijkbaar lezen wij van boven naar onder als het om een driehoek gaat. We vinden het logischer dat wat we veel mogen eten bovenaan staat en wat we weinig mogen eten onderaan. Vandaar de omgekeerde driehoek.

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Wat is er anders?

 • Bij de oude driehoek was alles gerangschikt volgens de voedingsstoffen die voedingsmiddelen aanbrengen. De nieuwe driehoek rangschikt wat we eten volgens het effect op onze gezondheid en het milieu. Van gezond tot te vermijden.
 • Voldoende drinken blijft de boodschap, vooral water. Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Daarom staat het bovenaan. Je kan niet zonder. Drink vooral water, er is geen betere dorstlesser.
  Variatie? Neem gerust een kopje ongesuikerde koffie of thee.
 • Plantaardige producten zijn de basis. Het grootste gezondheidsvoordeel haal je uit het donkergroene gedeelte met plantaardige voeding: groenten, fruit, volkoren granen, graanproducten en aardappelen, peulvruchten en in beperkte hoeveelheden noten en plantaardige olie. Kies zoveel mogelijk voor weinig of niet bewerkte producten. Bijvoorbeeld: kies liever volkoren brood dan wit brood, een stuk fruit is beter dan fruitsap.
 • Het licht groene deel staat voor matigheid. Het bevat dierlijke producten zoals vis, gevogelte, melk, kaas, ei en yoghurt. Dierlijke producten die je mag gebruiken, echter een kleine portie ervan volstaat. Het zijn producten waar we duurzaam en dus best zuinig mee omgaan voor onze eigen gezondheid en voor het milieu. Wissel daarom af met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten of tofu.
 • Eet niet te veel rood vlees en boter. Rood vlees is een goede bron van ijzer. Dat is nuttig voor ons lichaam. Af en toe een beetje boter of kokosvet kan eveneens geen kwaad. Maar alles in de oranje zone heeft mogelijk ook een ongunstig effect op onze gezondheid. Gebruik deze producten daarom slechts beperkt en zeker niet dagelijks.
 • Tip: schep bewust iets minder oranje op je bord en iets meer groen zo werk je stapsgewijs aan een betere balans.

 • Vermijd sterk bewerkte voeding: koekjes, chips, alcohol, kant-en-klare maaltijden, pizza, frisdranken … We komen allemaal wel eens in de verleiding. Alleen hebben deze lekkernijen geen enkele waarde voor je lichaam. Geniet vooral van de gezonde dingen. Een traktatie af en toe kan en denk hierbij: hoe minder vaak, hoe meer je ervan geniet. Als je gezond eet voel je je beter in je vel en in je hoofd.
 • Doe het stap voor stap. Een weekmenu helpt je om goed te plannen. Elke kleine verbetering is een stap vooruit!

  De oude voedingsdriehoek had onderaan een basis met beweging. Het nieuwe model heeft een aparte bewegingsdriehoek.
  Voor een gezond leven is een gezonde mix van zitten, staan en bewegen belangrijk, elke dag. De bewegingsdriehoek met zijn specifieke aanbevelingen voor beweging en lang stilzitten zijn een basis voor deze gezonde afwisseling.

  Wat is er anders?

 • De oude driehoek gaf aanbevelingen over bewegen voor jongeren tot 18 jaar en voor volwassenen. De nieuw bewegingsdriehoek geeft richtlijnen die voor iedereen vanaf 1 jaar haalbaar zijn.
 • Nieuw is de aandacht voor lang stilzitten. De boodschap is lang stilzitten doorbreken, indien mogelijk, door ieder half uur eens recht te staan.
 • Iedereen wordt aangemoedigd om het grootste deel van de dag licht actief bezig te zijn: de trap nemen, stofzuigen, met de (klein)kinderen spelen … dit vul je best aan door meerdere dagen per week matig actief te bewegen: fietsen, wandelen (goed doorstappen), zwemmen, dansen … een half uurtje per keer (of 3 keer 10 minuten), het mag ook langer. Liever een intensieve sportinspanning? Dat kan: joggen, touwtjespringen, wielrennen … enkele keren per week.
 •  

  Meer lezen:

  www.gezondleven.be/voeding

  www.voedingscentrum.nl

  www.nice-info.be