Zomerse groententaart

Filodeeg zijn zeer dunne velletjes deeg. Oorspronkelijk komen ze uit het Midden-Oosten. Filodeeg wordt gemaakt van meel (meestal tarwe) gemengd met water en een beetje olie. Meestal zit er geen ei in het deeg. Het wordt zeer dun uitgerold, wat maakt dat de velletjes kwetsbaar zijn en gemakkelijk scheuren. Het wordt diepgevroren en vers verkocht in ronde of langwerpige vellen. Voor dit recept is gekozen voor langwerpige vellen. Door enkele vellen op elkaar te gebruiken krijg je een dun erg krokant deeglaagje.

Nodig: (4 pers)
5 vellen filo- of brickdeeg
2 uien
4 eetlepels olijfolie
1 oranje of rode paprika
1 gele paprika
2 courgettes
1 bakje kerstomaten
50 g tapenade van tomaten
1 pak feta light
Peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pel de ui en snijd klein.
  • Schil de paprika’s en de courgettes, verwijder de pitje en snijd in kleine blokjes.
  • Verwarm 2 lepels olijfolie in een kookpot, stoof de ui en voeg de blokjes paprika en courgette toe. Stoof beetgaar.
  • Neem ondertussen een ruime ovenschaal en vet deze in met olijfolie.
  • Leg er een filovel in, bestrijk dit dun met olijfolie. Leg hierop het tweede vel filodeeg.
  • Herhaal dit tot de vellen filodeeg op zijn.
  • Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken.
  • Smeer op de bodem van de taart de tapenade.
  • Schep hierop de uitgelekte groenten.
  • Snijd de kerstomaatjes doormidden en schik ze op de taart.
  • Verbrokkel de feta en verdeel over de taart.
  • Bak de taart gedurende 20 tot 30 minuten tot ze mooi bruin is.
  • Kan warm en koud gegeten worden.

 

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .