Risotto met groene asperges

Er kunnen opnieuw afspraken gemaakt worden in onze Di-eetpraktijken van Lommel, Mol, Olen, Westerlo en Zoersel. We hebben de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen en respecteren de hygiënemaatregelen. Online-consulten blijven mogelijk.

Risotto met groene asperges

Groene asperges zijn nu volop verkrijgbaar. Witte asperges hebben hun witte kleur te danken aan het feit dat ze onder de grond groeien. Groene asperges groeien boven de grond, vandaar hun groene kleur. Ze bevatten hierdoor iets meer vitamines en mineralen dan witte asperges. Je kan met beide dezelfde gerechten maken, qua smaak is er niet zo’n groot verschil. Groene asperges hebben het voordeel dat ze niet geschild moeten worden. Soms enkel het onderste stukje als het grote en lange asperges zijn. Je hebt er dus minder werk mee.

Nodig: (4 pers)

120 g risottorijst (meet af in een beker)

1 sjalot

2 eetlepels olijfolie

2 bussels groene asperges

1 groente- of kippenbouillonblokje

40 g gemalen Parmezaanse kaas

Peper en zout

 

Bereiding:

  • Snijd het onderste stukje van de asperges.
  • Schil eventueel een stukje van de onderkant als dat hard is.
  • Snijd de asperges in stukjes, doe in een kookpot en breng aan de kook.
  • Als het water kookt zet je het vuur af en laat de asperges nog 5 minuten op het vuur staan.
  • Giet ze af en vang het water op in de maatbeker. Je hebt 3 keer de hoeveelheid kookvocht nodig als de hoeveelheid rijst.
  • Laat de bouillonblokjes smelten in het kookvocht.
  • Maak de sjalot schoon en snipper fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een ruime kookpot, fruit de sjalot en voeg de risottorijst toe.
  • Roer goed om, de rijst moet even bakken op een laag vuur.
  • Voeg vervolgens 1/3 van het kookvocht toe, breng aan de kook en zet het vuur lager.
  • Als de rijst het water heeft opgenomen, voeg dan nog eens 1/3 van het kookvocht toe.
  • Is ook dit kookvocht opgenomen door de rijst, voeg dan de laatste hoeveelheid toe.
  • Laat de rijst langzaam garen, roer regelmatig om.
  • Neem van het vuur, roer de Parmezaanse kaas erdoor en tot slot de asperges.
  • Kruid, indien nodig, bij met peper en zout.

Wat wil je zoeken?

Ontvang onze gratis nieuwsbrief met recepten en dieetinfo