Feestmenu: Everzwijn met chutney van cranberries, rosti en groenten

Tijdens de 2de lockdown blijven de Di-eetpraktijken van Lommel, Olen, Westerlo en Zoersel open. De reeds getroffen maatregelen blijven we handhaven waardoor we op een veilige manier kunnen werken. Er kunnen nieuwe afspraken gemaakt worden. Afspraken kunnen doorgaan wanneer u zich niet ziek voelt. Online-consultaties blijven mogelijk.

Feestmenu: Everzwijn met chutney van cranberries, rosti en groenten

Cranberries zijn echte winterbessen. Het zijn mooie rode dikke glanzende bessen die wel heel erg zuur en bitter smaken. Rauw kan je ze dus niet eten. Klaargemaakt kunnen ze gegeten worden bij vlees, als confituur of compote of verwerkt in nagerechten. In onze feestmenu zijn ze verwerkt tot een chutney. Het zoet-zure van de chutney past goed bij wild zoals Everzwijn. De chutney is op zijn best na enkele dagen en je kan de chutney in de koelkast enkele weken bewaren.

Nodig: (4 pers)

4 filets van everzwijn

2 eetlepels margarine geschikt om te bakken

1 kg wintergroenten: wortelen (oranje of gekleurde), raapjes (gewone, boterrapen), spruiten, knolselder, peterseliewortel, pastinaak, ui, sjalot

2 eetlepels olijfolie

600 g bloemig kokende aardappelen

1 ei

2 eetlepels gehakte peterselie

Voor de chutney:

340 g cranberries

360 g rode uien (fijngesnipperd)

2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)

300 g tomatenpassata

450 g appels (geschild en in stukjes gesneden)

1 kopje wijnazijn of gewone azijn

2/3 theelepel gemalen gember

1/3 theelepel nootmuskaat

1,5 theelepel kaneel

Peper en zout

 

Bereiding:

Maak vooraf de chutney:

  • Meng de cranberries, de uien, de tomatenpassata, de knoflook, de appels en de azijn in een ruime kookpot en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, roer regelmatig om.
  • Voeg vervolgens de kruiden toe en laat nog 1 uur sudderen op een laag vuur zonder deksel. Zo krijg je een dikke massa.
  • De chutney kan je enkele weken bewaren in een goed afgesloten pot in de koelkast.

De dag zelf:

  • Schil de aardappelen en kook ze tot ze net niet gaar zijn. Giet af en laat ze afkoelen.
  • Maak intussen de groenten schoon, snijd ze grof en schik ze in een ovenvaste schotel. Kruid met peper en zout en verdeel er de 2 eetlepels olijfolie over.
  • Wanneer de aardappelen zijn afgekoeld, rasp je ze met een grove rasp. Klop het ei los en roer samen met de gehakte peterselie onder de grof geraspte aardappelen. Breng op smaak met peper en zout.
  • De oven voorverwarmen op 180°C.
  • Neem een muffinvorm en vet in met wat olie. Schep in ieder vormpje 1 eetlepel aardappelen en druk aan. Zet in de oven en laat ongeveer 45 minuten bakken. Zo krijg je een dunne en krokante aardappelrosti.
  • Plaats de groenten gelijktijdig met de rosti in de oven. Schep ze ieder kwartier eens om.
  • Vlak voor het opdienen bak je de everzwijnfilets in de margarine.
  • Verwarm de hoeveelheid chutney die je nodig hebt.
  • Schik op een bord de everzwijnfilet met 1,5 eetlepel chutney, de aardappelrosti en de gegrilde groenten.