Gezond eten voor kinderen in 5 stappen

Als ouder ben je de belangrijkste spilfiguur om jouw kind gezond te laten eten en bewegen. Gezonde voeding is belangrijk om de nodige voedingsstoffen aan te brengen zodat jouw kind goed groeit. Gezonde voeding zorgt voor een goede concentratie en het behalen van mooie resultaten op school, in de sportclub, … Voldoende beweging maakt kinderen sterker en bevordert het zelfvertrouwen.

Weet dat jouw kind zijn eetgewoonten leert van jou. Ben jij een gezonde, evenwichtige eter en beweeg je veel? Geen nood, je kind zal jouw voorbeeld volgen.

De volgende 5 stappen kunnen helpen:

di-eet-button  Eet zoveel mogelijk samen met het gezin. De warme maaltijd is een belangrijk deel van de dag. Als dit een toffe gezinsactiviteit is, kan dit mee helpen om gezonde keuzes te maken en heeft dit een weerslag op een goed zelfbeeld.
Vind je het lastig om altijd weer een gezonde maaltijd op tafel te toveren? Een weekplanning is de sleutel tot succes. Betrek het ganse gezin in het opstellen van deze weekmenu. Hierdoor waak je zelf over de variatie (bijvoorbeeld minstens 1x vis, maximum 1 x gefrituurd, …) en kan iedereen wel zijn inbreng doen. Zorg dat elke maaltijd uit minstens 3 groepen bestaat namelijk groenten / aardappelen of pasta of rijst / vlees of vis of vleesvervanger.

di-eet-button Velt het drukke schema jou? Na het werk rush je snel naar huis en dan volgen de activiteiten van de kids, tussendoor nog wat huiswerk, … Een weekplanning helpt jou. Plan niet enkel de warme maaltijd maar de 3 maaltijden en de tussendoortjes. Zo wordt het een makkie. Je boodschappenlijstje is samen met je planning ineens klaar en alles is in huis.
Start altijd met een ontbijt, enkele voorbeeldjes: Griekse yoghurt met aardbeien – rabarber en weetabix / yoghurt met havermout en fruit / brood met beleg en een zuivelproduct / …
De lunch bestaat best uit 4 groepen namelijk een koolhydraatbron (brood / wrap / pasta / rijst / …), een eiwitbron (vlees, vis of zuivel), vetstof (mespuntje smeervet of een eetlepel vetstof bij de pasta of rijst), groenten en/of fruit. Naast brood kan je ook restjes van de avondmaaltijd meegeven (zoals koude pasta met groenten; rijst met groenten; …). Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en zorg voor een zelf bereide lunch.
De avondmaaltijd is hierboven besproken.
Kinderen hebben een snack tussendoor nodig. Een gezonde snack kan een stuk fruit en een potje yoghurt zijn, maar ook rauwe groentjes met een potje zelfgemaakte hummus of een volkoren cracker met wat smeerkaas, …

di-eet-button Vertrouw op je kind zijn eetlust. Jij bepaalt wat er op tafel komt, jouw kind bepaalt hoeveel het eet. Leer je kind luisteren naar zijn lichaam zodat je kind weet wat ‘honger’, ‘een verzadigd gevoel’ en ‘goesting’ is. Praat hierover.
Laat je kind zelf zijn bord opscheppen maar leer je kind aan dat bijvoorbeeld voor de warme maaltijd de groenten best dubbel zoveel aanwezig zijn in vergelijking met vlees/vis en aardappelen/pasta/rijst.
Een kind heeft niet altijd evenveel eetlust, soms eten ze wat meer, dan weer wat minder. Dit is best ok. Laat je kind eten naargelang zijn hongergevoel en verplicht zeker niet het bord leeg te eten.
Gebruik voeding niet om je kind te belonen of te straffen. En als je eet, ben je met je voeding bezig dus geen tv, computer of gsm op de keukentafel.

di-eet-button Creëer een gezonde omgeving. Enkele voorbeelden:
Neem gezonde tussendoortjes mee naar de sportclub en deel onder de vrienden. Dit werkt aantrekkelijk.
Zorg dat thuis de fruitmand uit het oog springt.
Maak al een heerlijke fruitsalade klaar.

di-eet-button Bewegen is fun! Kinderen bewegen best 60 minuten per dag.

Wist je dat een kind met een maatje meer niet moet afvallen en dat dit zelfs gevaarlijk is? Bij kinderen streven we naar gewichtsbehoud. Zij groeien immers en door het gewicht een tijdje stabiel te houden, evolueren we naar een gezond gewicht.

In onze praktijk hebben we een aangepast programma voor kinderen, zowel kinderen met een maatje meer, als slechte etertjes, kinderen met een overgevoeligheid, …

Bron: Pen Nutrition

Ontvang je graag onze maandelijkse recepten en tips?

Zoek naar recepten en weetjes

Lees verder...

© 2024 Di-Eet.be .